- Techgiganten zetten hun correctie voort op Amerikaanse beurzen.
- Dat roept de vraag op: zijn beleggers momenteel beter af in Europa?
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken de vooruitzichten voor Europese financiële markten.
ANALYSE – Deze week stond in het teken van politieke verschuivingen. Het lijkt steeds duidelijker dat de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris de Democratische nominatie gaat binnenslepen. Nu het politieke schouwspel echt kan beginnen, verschuift de focus enigszins weg van de economie, die minder goed presteert dan verwacht.
De rentetarieven dalen op de obligatiemarkten en we zien een vervlakking van de rentecurve in de Verenigde Staten. De markt is al enkele weken bezig met het inprijzen van een renteverlaging in september, wat nu een zekerheid lijkt. Dit opent ook de deur voor een mogelijke extra verlaging aan het einde van 2024, mocht de situatie daarom vragen.
Ondertussen zetten de techgiganten hun correctie op de beurs voort. Dit gebeurt deels omdat beleggers overstappen naar aandelen van kleinere bedrijven in andere sectoren, die achter zijn gebleven. Daarnaast worden de te optimistische verwachtingen voor techbedrijven bijgesteld onder invloed van tegenvallende economische cijfers.
Komt renteverlaging langzaam in zicht in Europa?
Vorige week hebben we aangegeven in deze relatief rustige periode de aandacht even te verleggen naar de Europese beurzen en rentes. In plaats van naar Amerikaanse obligaties te kijken, richten we ons nu op de Bundfuture, die de ontwikkelingen in de 10-jaars rente in Europa weerspiegelt.
De scherpe daling in deze obligatiegrafiek duidt op een opwaartse beweging van de rente, aangezien die in tegengestelde richting beweegt.
Waar begin 2024 de verwachtingen voor lage rentes te hooggespannen waren (te zien aan de piek in de grafiek), zijn deze in de loop van het tweede kwartaal bijgesteld naar realistischere niveaus.
De vorming van een hogere bodem suggereert dat de dreiging van verdere renteverhogingen voorlopig is afgewend. Dit geeft het idee dat de inflatie en economie onder controle komen en dat beleggers vertrouwen hebben in het gevoerde beleid.
Stabiliteit betekent lagere rentes en kosten, wat de economie ten goede komt en doorgaans leidt tot hogere aandelenkoersen. Dit scenario lijkt sterk op dat in de VS, maar is de overtuiging van beleggers ook zichtbaar op Europese financiële markten?
VS biedt betere kansen voor beleggers
De opwaartse trend die in het vierde kwartaal van 2022 begon, blijft de hoofdrichting. Echter, zagen we in het derde kwartaal van 2023 een correctie die duidde op een tijdelijke verzwakking.
Het verschil met de VS is dat de zijwaartse koersbeweging in Europa al in april dit jaar is begonnen, zoals te zien valt in de bovenstaande grafiek van de Euro Stoxx 50-index. In de VS zijn aandelen drie maanden langer blijven klimmen. Hierdoor ogen Europese markten relatief gezien wat zwakker.
De diversiteit aan sectoren in Europa, zonder de overheersing van grote technologiebedrijven zoals in de VS, biedt weliswaar stabiliteit, maar trekt ook minder speculatieve interesse van beleggers.
Hoewel er ook renteverlagingen voor Europa in het verschiet liggen, blijft de economie achter. Dit zorgt voor neerwaartse druk op de korte termijn. Echter, zolang de Euro Stoxx 50-index boven de 4.600 punten noteert, zijn er kansen voor beleggers in het vierde kwartaal.
Wel is een kleine kanttekening op z'n plaats. Ondanks de potentie op de langere termijn, zijn Europese markten niet per se 'the place to be'. Het is handig om in euro's te kunnen rekenen, maar de Amerikaanse markten zijn leidend en bieden eerdere en grotere kansen.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden, kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.